Stiglo je proljeće!


Dolaskom proljeća priroda se budi što znači da će i naš „zeleni odred“ u narednim mjesecima imati puno posla i biti posebno aktivan.

Tako smo već ovaj tjedan započeli s košnjom zelenih površina kako bi ih dolaskom sve dužih i toplijih dana pripremili za ugodne boravke na otvorenom, za igru i susrete, a počeli smo od cjeline oko Sportske dvorane, škole i vrtića gdje je uvijek  živo i veselo.

Na žalost, već na toj prvoj lokaciji naišli smo na nešto što nas je posebno rastužilo. Netko je kratio vrijeme guleći koru i uništavajući mlade ukrasne stablašice koje smo prije dvije godine zasadili u sklopu akcije „Rascvjetane grane za naše Kostrenjane“. Na već razgranatim krošnjicama pojavili su se ovih dana cvjetovi i listići, ali će se sada bez kore biljke patiti, a moguće i osušiti se pošto se upravo tik ispod kore odvija protok hranjivih tvari.

Stabla nisu samo vrijedan ukras našeg javnog prostora, ona su puno više od toga. Njihove krošnje za nas dnevno pročišćavaju na milijune čestica teških metala. Mikroklima prostora u kojem rastu postaje puno ugodnija jer treperenjem listića i njihanjem grana, snižavaju visoke temperature ljeti i pružaju nam dobrodošao hlad. Krošnje su stanište mnogim životinjskim vrstama koje moramo sačuvati od izumiranja želimo li sačuvati i svoju vrstu. Zato, čuvajmo stabla jer ona rade za nas, a za uzvrat traže tako malo – nešto njege i da ih pustimo na miru da žive i rastu!