Nove zelene površine u Kostreni


Zanimanje prolaznika koji su se u ponedjeljak tijekom jutra zatekli u Žurkovu privukao je postupak hidrosjetve koji se obavljao na pokosu ispod nove ceste u Žurkovu. Riječ je o strojnom ozelenjivanju površine gdje se mješavina sjemena prska na podlogu, a ovakva tehnika sjetve primjenjuje se uglavnom na onim mjestima gdje nije moguće sijati i saditi uobičajenim načinima. U Žurkovu bi kroz nekih mjesec dana trebali niknuti mali sukulenti čija je mješavina korištena u ovom slučaju.

Zelenu živicu i stabalca po obodu dobit će i “novo” parkiralište u Pavekima. Kad stabalca narastu, limenim ljubimcima hlad će raditi velike krošnje koprivića i japanske kaline, a mirisna dafina će dopuniti zelenu ogradu uz ružmarin i jeruzalemsku kadulju. Južnim obodom na nižoj etaži, špalir vitkih čempresa zaštiti će od pogleda privatnu okućnicu.

Kod planiranja zelene površine treba misliti i na njezino održavanje pa će se malčiranjem tla spriječiti nicanje korova i smanjiti količine vode potrebna za zalijevanje raslinja.